Przejście na bezglutenowość: zdrowie czy hype

W miarę postępów w zdrowieniu i ustępowania przymusu picia, często szukamy dodatkowych sposobów na poprawę naszego zdrowia fizycznego i samopoczucia. W świetle częstotliwości, z jaką jemy (miejmy nadzieję, że wielokrotnie w ciągu dnia), dieta jest często pierwszą braną pod uwagę dziedziną.

Niestety, istnieje przytłaczająca ilość sprzecznych (naukowych, anegdotycznych, spekulacyjnych, i prawdopodobnie w dobrej wierze) informacji pływających wokół interwebs, które mogą mylić nawet najbardziej kompetentnych praktyków i zostawić resztę z nas zniechęcony i downtdenden.

To powiedziawszy, pomyślałem, że warto rozważyć jedną "pop" dietetyczną modalność, która zajęła centralną scenę w kontrowersji nad tym, jakie pokarmy lub filozofie naprawdę promują zdrowie - chodzenie bez glutenu.

Co to jest gluten?

Gluten odnosi się do białek znajdujących się w bielmie pszenicy, ale w rzeczywistości składa się z dwóch różnych białek - gliadyny i gluteniny. Lepkość" tych białek nadaje ciastu elastyczność, pomaga mu rosnąć, utrzymywać kształt i zapewnia mu tę gryzącą teksturę, którą wielu z nas uwielbia. Gluten jest również niedrogim i szeroko dostępnym źródłem białka, które jest spożywane bezpośrednio z produktów pszennych lub jako dodatek zwiększający wartość białkową przetworzonej lub zmodyfikowanej żywności. W rzeczywistości, gluten jest często dodawany do produktów z natury ubogich w białko, aby pomóc zapewnić więcej składników odżywczych za swoje pieniądze.

Alergie i wrażliwości na gluten

Celiakia, zaburzenie autoimmunologiczne, które jest zlokalizowane w jelicie cienkim, dotyka tych genetycznie predysponowanych do nietolerancji glutenu, a konkretnie gliadyny. Kiedy celiakia jest narażona na działanie gliadyny, układ odpornościowy wchodzi w reakcję krzyżową z tkanką jelitową, powodując reakcję zapalną, która zakłóca wchłanianie składników odżywczych. To oczywiście nie jest idealne, ponieważ nieefektywne wchłanianie składników odżywczych może prowadzić do niedożywienia i różnych problemów zdrowotnych, takich jak anemia, osteoporoza, zmęczenie, zahamowanie wzrostu i niezdolność do "prosperowania", a ostatecznie może prowadzić do raka jelita i jelit.

Dla alkoholika i uzależnionego, który jest poważnie niedożywiony z powodu przewlekłego, nadmiernego stosowania substancji, może to być jeszcze bardziej problematyczne i zaostrzyć problemy z niedożywieniem.

Wspólne objawy ciężkiej celiakii to biegunka, utrata wagi lub brak przyrostu masy ciała, zmęczenie i anemia. Jednak niektóre celiakii może wyświetlać żadnych objawów w ogóle, które sprawiają, że diagnoza i leczenie jeszcze bardziej niepewne.

W sferze zaburzeń używania substancji i odzyskiwania, alergeny pokarmowe, takie jak gluten i substancje uzależniające działają zamiennie w zmianie funkcji neurologicznych, aby zachęcić do utrwalania uzależnień od żywności i substancji.

Wszystkie wyżej wymienione informacje są powszechnie znane i szeroko akceptowane przez każdą odmianę zdrowia i wellness profesjonalistów i entuzjastów. Dramat pojawia się wokół tematu wrażliwości na gluten i czy taki stan istnieje, czy nie.

Nie-celiakalna wrażliwość na gluten jest rozpoznawana przez niektórych jako stan, w którym pacjenci nie doświadczają odpowiedzi immunologicznej typowo związanej z celiakią lub innymi alergiami, ale doświadczają pewnej kombinacji fizycznych, psychicznych i emocjonalnych objawów po spożyciu pszenicy lub glutenu. Inni uważają, że to, co ludzie postrzegają jako wrażliwość na gluten, jest w rzeczywistości reakcją na specyficzną grupę węglowodanów, zbiorczo znanych jako FODMAPS, które można znaleźć w żywności, która również zdarza się zawierać gluten. Doskonałym przykładem rozbieżności, które istnieją na ten temat, Fundacja Celiakia Disease spaść do pierwszego, podczas gdy National Foundation of Celiac Awareness spada do drugiego.

Jury jest wciąż na zewnątrz, kto ma być wierzony w sprawie, jak "Western" medycyna twierdzi, że diagnoza konkretnego stanu zależy od obserwowalnej odpowiedzi, takich jak mierzalny wzrost niektórych przeciwciał glutenu we krwi lub degeneracji tkanki jelitowej, jak można zaobserwować w normalnych alergii pokarmowych lub celiakii, odpowiednio. Medycyna zachodnia jest oczywiście podstawowym sposobem leczenia w zachodnim, uprzemysłowionym świecie.

Podejście wschodnie

Inną ciekawą perspektywą, w którą wierzy wielu "wschodnich", alternatywnych lub holistycznych praktyków jest to, że niezależnie od diagnozy celiakii, alergii na pszenicę/gluten lub nieceliakalnej wrażliwości na gluten, spożywanie pszenicy i innych ziaren zbóż wywołuje reakcję zapalną, która może zakłócać zdrowie i dobre samopoczucie. Ten punkt widzenia jest często napędzany przez ideę, że gluten i podobne białka zwiększają przepuszczalność jelit i aktywują układ odpornościowy w stanie często określanym jako nieszczelne jelita.

Warto zauważyć, że uzależnienie jest często związane z przewlekłym stanem zapalnym o niskim stopniu zaawansowania, takim jak ten, który można znaleźć w nieszczelnym jelicie, oprócz wielu innych chorób, w tym cukrzycy, chorób serca i depresji.

Długo by opowiadać, nie ma jasnego konsensusu w sprawie glutenu i jego roli w zdrowiu lub chorobie. Moje przekonanie jest takie, że jeśli masz zdiagnozowaną celiakię lub alergię, trzymaj się z daleka za wszelką cenę. Jeśli uważasz, że możesz doświadczać jakiejś reakcji na gluten i/lub pszenicę bez diagnozy, wyeliminuj je i tylko je ze swojej diety na okres 2 do 3 tygodni, a następnie wprowadź je ponownie i zobacz, czy doświadczasz jakiejś reakcji. Jeśli coś poczujesz, trzymaj się z daleka. Jeśli nie, zrób to samo z nabiałem, a następnie FODMAPS. Mam nadzieję, że zabawa z tymi trzema bardzo różnymi rodzajami żywności pomoże ci wskazać źródło twojego dyskomfortu.

Tak więc, pytanie, na które czekamy: czy chodzenie bez glutenu jest zdrowe, czy też jest to tylko szum informacyjny?

Moja odpowiedź: ani jedno ani drugie. Znaczenie przejścia na dietę bezglutenową zależy w dużej mierze od osoby i powinno być rozpatrywane w świetle twoich obecnych nawyków żywieniowych, celów zdrowotnych i wellness oraz rzeczywistego lub postrzeganego dyskomfortu, którego doświadczasz w związku z pokarmami zawierającymi gluten.

Spróbuj, jeśli jesteś tak skłonny, ale pamiętaj, że wszyscy jesteśmy wyjątkowi i to, co działa dla niektórych, może nie działać dla innych.